Ana içeriğe atla

Sınav sistemi

Diş hekimliğinde sınav sistemi nasıldır? Bu yazımda bizim fakültedeki sınav sisteminden bahsetmek istiyorum. Genel olarak çoğu üniversitede benzer bir sistem sistem uygulanıyor sanıyorum. Öncelikle diş hekimliğinde dersler yıllık olarak alınır. Bu şu anlama geliyor: Birinci dönem bir vize, ikinci dönem ikinci vize ve haziranda finalle birlikte dönem biter. Dersten başarılı olabilmek için vize final ortalamanızın 60 ve final notunuzun en az 60 olması gerekiyor. Eğer finalde geçemezseniz bütünlemeye kalırsınız. Bütünleme notunuz final notu yerine geçer. Eğer tek dersten bütünlemeden de kalırsanız tek ders sınıf geçme sınavına girebilirsiniz. Bu sınavda daha önce aldığınız hiç bir notun önemi yoktur. 60 almanız gerekir, aldığınız not direk olarak ders ortalamanız olur.

Pratik uygulaması olan derslerin teorikten önce pratik sınavları olur. Örneğin protez için 4 saatlik bir uygulama sınavına girersiniz. Teslim ettiğiniz işler değerlendirilir. Eğer pratikten başarılı olamazsanız teorik sınava giremezsiniz. Direk bütünlemeye kalmış olursunuz. Genellikle kaldığınız dersler için yaz okulu olmaz çünkü dersler yıllıktır. Bizim fakültede alttan ders alma da yok. Tek dersi bile geçemezsiniz, seneye o tek dersi almak zorunda kalırsınız. Bir dönemde aldığınız bütün derslerden başarılı olursanız sınıf geçmiş olursunuz.

4 ve 5. sınıfta ise klinik olarak doldurmanız gereken kotalar vardır. Örneğin restoratif diş tedavisi bölümü için atıyorum 100 puan toplamanız gerek. Her dolgudan yaptığınız işe bağlı olarak 2-3 puan alırsınız. Kotayı dolduramazsanız yazın tekrar stajına kalırsınız. 5. sınıfta ise stajlarda yeterli puanları topladıktan sonra 5 yıllık eğitimi içeren genel sözlü veya yazılı staj bitirme sınavları olur.

Diğer fakültelerde olan alttan alma, üstten alma, yaz okulu diş hekimliğinde genelde olmaz. Derslere sadece sınav haftası bakarım yeter düşüncesi diş hekimliğinde pek işe yaramaz. Genelde sınavlara 3-4 hafta önceden başlıyor herkes.

Genel olarak sınav sistemi böyle. Hem pratik hem de teorik önemlidir. Üniversite sınavından daha yoğun bir çalışma temposuna hazır olun :) Sınavlar fakülteden fakülteye değişmekle beraber bu anlattıklarım bizim fakülte için geçerli.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diş Hekimliği Dersleri

Diş hekimliği 5 yıllık bir bölümdür. İlk 2 yıl ağırlıklı olarak temel tıp dersleri görülür. Tıbbi organik kimya, biyokimya, tıbbi biyoloji ve genetik, anatomi, fizyoloji, histoloji vb. Bu derslere ek olarak 1. sınıfta Diş morfolojisi ve manipülasyonu, 2. sınıfta Protetik diş tedavisi ve Restoratif diş tedavisi alınır. Bu dersler hem teorik hemde pratik eğitimi kapsar. Sabundan alt ön kesici diş. Diş morfoloji ve manipülasyonu dersinin teorik kısmında dişlerin morfolojik özellikleri öğrenilir. Pratik kısmında ise öğrenilen morfolojiyi sabun, alçı, mum gibi materyallerde uygulamamız istenir. Büyün yıl boyunca her dişten bolca yapılır. Eğer istenilen morfolojiyi veremezseniz telafiye kalırsınız. Aynı dişi tekrar yaparsınız. Yine de diş hekimliğinin en kolay sınıfı birinci sınıftır. Mum spatülü Modelaj spatülü İkinci sınıfta teorik dersler daha yoğundur. Aynı zamanda pratik dersler de yoğunlaşır. Laboratuvarda meslekle ilgili pratikler yapılır. Nelerdir bunlar? Örneğin pr

Diş hekimliği masraflı mıdır?

Diş hekimliği diğer bölümlere göre oldukça masraflı bir bölümdür. Birinci sınıf sabun alçı vb ucuz malzemelerle geçer. Ben 1. sınıfta toplamda 300-400 tl harcamışımdır. İkinci sınıfta hem protez hem tedavi pratiğimiz vardı. Dönem başında laboratuvarda sürekli kullandığımız mikromotor denen bir alete 400 TL vermiştik. Diş kesimleri, plastik dişlere dolgu yaparken kanal tedavisinde her türlü işlemde bu alet kullanılır. Motor bir kere alınır, bunun yanında sürekli biten malzemeler de vardır. Ölçü almak için haftada bir paket kullanılan paketi yaklaşık 15 TL civarı olan aljinant, plastik dişler, alçı ve kilosu 7-8 TL olan sert alçı vb sürekli alınması gereken bir sürü malzeme vardır. El aletleri, motora takılan frezler gibi bir sürü malzeme daha. Bu malzemeler için 2. sınıfta dönem başında yaklaşık 600-700 TL arası harcanır. Daha sonra kullanıldıkça tükenen malzemeler de haftada veya iki haftada bir alınr. Bir sene boyunca yaklaşık 1500 TL harcamışımdır diye düşünüyorum. Frezler

Diş hekimliğinde uzmanlık

Diş hekimliğinde uzmanlık yapmak için öncelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına (DUS) girmek gerekir. DUS ÖSYM tarafından yapılır. Aynı üniversite sınavı gibi puanınıza göre tercih yaparsanız ve kazandığınız üniversitenin diş hekimliği fakültesinde kadro alırsınız. Uzmanlık Ortodonti ve Ağız diş ve çene cerrahi alanlarında 4 diğer alanlarda 3 yıldır. Uzmanlık yaparken üniversitenin hastanesinde hasta bakılır aynı zamanda da teorik eğitim olur. 4-5 bin TL civarı maaş olduğunu biliyorum. Gelelim uzmanlık alanlara. Hangi bölüm ne iş yapar? Ortodonti Ortodonti düzgün sıralanmış dişler anlamına gelmektedir. Dişerin sıralanmasındaki bozuklukları önlemek, oluşan bozuklukları tedavi etmek ve mevcut durumun korunmasını hedefleyen uzmanlık dalıdır.  Ağız diş ve çene cerrahisi Dişlerin nor mal ve cerrahi çekimleri, gömülü dişlerin çekilmesi, implantların yerleştirilmesi, çene kist ve tümörlerinin teşhis ve tedavisi, protetik tedavi öncesi cerrahi operasyonlar, çene ve yüz kırıkları