Ana içeriğe atla

Diş Hekimliği Dersleri

Diş hekimliği 5 yıllık bir bölümdür. İlk 2 yıl ağırlıklı olarak temel tıp dersleri görülür. Tıbbi organik kimya, biyokimya, tıbbi biyoloji ve genetik, anatomi, fizyoloji, histoloji vb. Bu derslere ek olarak 1. sınıfta Diş morfolojisi ve manipülasyonu, 2. sınıfta Protetik diş tedavisi ve Restoratif diş tedavisi alınır. Bu dersler hem teorik hemde pratik eğitimi kapsar.
Sabundan alt ön kesici diş.
Diş morfoloji ve manipülasyonu dersinin teorik kısmında dişlerin morfolojik özellikleri öğrenilir. Pratik kısmında ise öğrenilen morfolojiyi sabun, alçı, mum gibi materyallerde uygulamamız istenir. Büyün yıl boyunca her dişten bolca yapılır. Eğer istenilen morfolojiyi veremezseniz telafiye kalırsınız. Aynı dişi tekrar yaparsınız. Yine de diş hekimliğinin en kolay sınıfı birinci sınıftır.
Mum spatülü
Modelaj spatülü

İkinci sınıfta teorik dersler daha yoğundur. Aynı zamanda pratik dersler de yoğunlaşır. Laboratuvarda meslekle ilgili pratikler yapılır. Nelerdir bunlar? Örneğin protez dersinde diş kesimi öğretilir. Halk arasında damak olarak bilinen hareketli total protezler yapılır.


Tedavi pratiğinde model dişlere dolgu yapılır. Biz önce büyük alçı dişlere spatüllerle kavite açıp sonra mumla dolgu yapmıştık. Daha sonra normal boyuttaki plastik dişlere geçtik. Mikromotor kullanarak kavite açıp amalgam ve kompozitle dolgu yaptık. Tedavi bizim fakültede 2. sınıfta ve 3. sınıfın ilk döneminde var. Pratik olarak zorlayıcı derslerden biriydi. Her hafta 1-2 dişe dolgu yapıp puan alıyorduk ve sene sonundaki toplam puanımız finale ekleniyordu.








Yorumlar

  1. Dis hekimligi okuduguna pisman mısın
    Bir de is bulma olanağı nasil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş hekimliği okuduğuma hiç pişman değilim. Hasta bakmayı çok seviyorum :) Eğer sen işini seversen muhakkak iş bulursun. İş arayıp bulamayan hekim yoktur bence.

      Sil
  2. Güzel yazınız için teşekkürler. Şuradaki bağlantı arkadaşların işine yarayabilir: Diş Hekimliği Ders Notları

    .

    YanıtlaSil
  3. Hangi ùniversitede okuyorsun.Masraflar üniversiteye göre farklilik gösteriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akdeniz üniversitesinde okuyorum. Masrafların diğer fakültelerde değiştiğini sanmıyorum. Aşağı yukarı aynıdır diye tahmin ediyorum.

      Sil
  4. Üniversite ile birlikte mi 5 yıl okuyordun yoksa üniversite+5 yıl mı okuyordun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liseyi bitirdikten sonra 5 yıl. Sorunuzu tam anlamadım aslında. Diş hekimliği 5 yıllık bir fakülte.

      Sil
  5. Akdeniz üniversitesi hocalar açısından felan iyi mi bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  6. Ben diş hekimliği fakültesi hakkında şunu anlamadım.Fakülteden hemen mezun olduktan sonra göreve mi başlıyoruz yoksa uzmanlık sınavına girme mecburiyetinde miyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş Hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra bir çok iş imkanın var. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde , Kamu Hastanelerinde, Üniversite Araştırma Hastanelerinde, Özel hastanelerde, Özel kliniklerde çalışabilirsin. DUS sınavına girmek zorunda değilsin. DUS sınavı diş hekimi olup uzmanlık statüsü elde etmek isteyen kişilerin girdiği bir sınavdır.

      Sil
  7. Merhabalar. Men bunu sormak isterim. Hic kimyadan anlayisi olmayan bir ogrenci icin dis hekimligi okumak zor olurmu (kendimden bahsediyorum)?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diş hekimliğinde uzmanlık

Diş hekimliğinde uzmanlık yapmak için öncelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına (DUS) girmek gerekir. DUS ÖSYM tarafından yapılır. Aynı üniversite sınavı gibi puanınıza göre tercih yaparsanız ve kazandığınız üniversitenin diş hekimliği fakültesinde kadro alırsınız. Uzmanlık Ortodonti ve Ağız diş ve çene cerrahi alanlarında 4 diğer alanlarda 3 yıldır. Uzmanlık yaparken üniversitenin hastanesinde hasta bakılır aynı zamanda da teorik eğitim olur. 4-5 bin TL civarı maaş olduğunu biliyorum. Gelelim uzmanlık alanlara. Hangi bölüm ne iş yapar? Ortodonti Ortodonti düzgün sıralanmış dişler anlamına gelmektedir. Dişerin sıralanmasındaki bozuklukları önlemek, oluşan bozuklukları tedavi etmek ve mevcut durumun korunmasını hedefleyen uzmanlık dalıdır.  Ağız diş ve çene cerrahisi Dişlerin nor mal ve cerrahi çekimleri, gömülü dişlerin çekilmesi, implantların yerleştirilmesi, çene kist ve tümörlerinin teşhis ve tedavisi, protetik tedavi öncesi cerrahi operasyonlar, çene ve yüz kırık...

Diş hekimliği masraflı mıdır?

Diş hekimliği diğer bölümlere göre oldukça masraflı bir bölümdür. Birinci sınıf sabun alçı vb ucuz malzemelerle geçer. Ben 1. sınıfta toplamda 300-400 tl harcamışımdır. İkinci sınıfta hem protez hem tedavi pratiğimiz vardı. Dönem başında laboratuvarda sürekli kullandığımız mikromotor denen bir alete 400 TL vermiştik. Diş kesimleri, plastik dişlere dolgu yaparken kanal tedavisinde her türlü işlemde bu alet kullanılır. Motor bir kere alınır, bunun yanında sürekli biten malzemeler de vardır. Ölçü almak için haftada bir paket kullanılan paketi yaklaşık 15 TL civarı olan aljinant, plastik dişler, alçı ve kilosu 7-8 TL olan sert alçı vb sürekli alınması gereken bir sürü malzeme vardır. El aletleri, motora takılan frezler gibi bir sürü malzeme daha. Bu malzemeler için 2. sınıfta dönem başında yaklaşık 600-700 TL arası harcanır. Daha sonra kullanıldıkça tükenen malzemeler de haftada veya iki haftada bir alınr. Bir sene boyunca yaklaşık 1500 TL harcamışımdır diye düşünüyorum. Frezler...