Diş hekimliğinde uzmanlık yapmak için öncelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına (DUS) girmek gerekir. DUS ÖSYM tarafından yapılır. Aynı üniversite sınavı gibi puanınıza göre tercih yaparsanız ve kazandığınız üniversitenin diş hekimliği fakültesinde kadro alırsınız. Uzmanlık Ortodonti ve Ağız diş ve çene cerrahi alanlarında 4 diğer alanlarda 3 yıldır. Uzmanlık yaparken üniversitenin hastanesinde hasta bakılır aynı zamanda da teorik eğitim olur. 4-5 bin TL civarı maaş olduğunu biliyorum. Gelelim uzmanlık alanlara. Hangi bölüm ne iş yapar?
Ortodonti
Ortodonti düzgün sıralanmış dişler anlamına gelmektedir. Dişerin sıralanmasındaki bozuklukları önlemek, oluşan bozuklukları tedavi etmek ve mevcut durumun korunmasını hedefleyen uzmanlık dalıdır.
Ağız diş ve çene cerrahisi
Dişlerin normal ve cerrahi çekimleri, gömülü dişlerin çekilmesi, implantların yerleştirilmesi, çene kist ve tümörlerinin teşhis ve tedavisi, protetik tedavi öncesi cerrahi operasyonlar, çene ve yüz kırıklarının cerrahi tedavisi gibi çene yüz bölgesi ile ilgili operasyonların yapıldığı alandır.
Ağız Diş ve Çene Radyolojisi
Bu bölümde hastaların ilk muayeneleri ve gerekli radyolojik taramalar yapılır.
Endodonti
Kök kanal tedavisi, pulpa kaynakları patolojik dokuların uzaklaştırılması, yerinden çıkan dişlerin replantasyonu (yerine koyulması), kök kanal boşluğunu içeren koronal restorasyonlarla ilişkili tedavilerin yapıldığı bölümdür.
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan diş hekimliği dalıdır.
Periodontoloji
Diş eti ve dişi destekleyen dokuları incleyen bilim dalıdır. Diş taşı temizliği, hasta hijyen motivasyonu, diş eti çekilmesi gibi diş etini ilgilendiren tedavilerin yapıldığı bölümdür.
Protetik Diş Tedavisi
Eksik olan dişlerin yapay olarak yerine koyulmasıyla ilgilenen bölümdür. Köprü protezler, implant üstü protezler, hareketli protezler gibi tedaviler uygulanır.
Restoratif Diş Tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi kliğinde, çürük başta olmak üzere tüm diş hastalıklarına karşı koruyucu, önleyici tedaviler uygulanmaktadır. Çürük, aşınma, travma, anomaliler gibi sebeplerle şekil ve form bozukluğuna uğramış dişlerin uygun restoratif materyallerle dolgu ve restorasyonlarını yapılmaktadır.
Sizce uzmanlık şart mı?
YanıtlaSilBu daha çok senin ne yapmak istediğinle alakalı. Mesleki tatminle ilgili. Elbette uzmanlık yapmanın çok büyük avantajları var. Ama uzmanlık yapmak şart değil bence.
YanıtlaSil