Ana içeriğe atla

Diş Hekimi Kimdir?

Herkese merhaba. Ben Onur. Akdeniz üniversitesinde diş hekimliği okuyorum. Bu sene 3. sınıfı bitirdim. Diş hekimliği tercih etmek isteyenlere yardımcı olmak için bu bloğu açtım. Okul hayatıyla ilgili deneyimlerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Okuduğunuz için teşekkürler :)

Diş hekimi ağız,diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu çevre dokularının hekimidir, insan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.Diş hekimleri özel muayenehanelerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, üniversite hastanelerinde, devlet ve özel hastanelerde çalışabilirler.

Diş hekimliği tıp doktorluğundan farklı olarak el becerisi gerektirir. İşimizin büyük pratik ağırlıklıdır. Örneğin dolgu yaparken elimizdeki materyali hastanın ihtiyaçlarına göre, mevcut çiğneme sistemine göre şekillendirmemiz gerekir. El beceriniz gerçekten zayıfsa başka bölümleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz. 5 yıllık eğitim boyunca yeteneklerimiz mutlaka gelişiyor. Ama başkalarının tek seferde yaptığı işleri 3-4 tekrarda öğrenirsiniz. Bu da sizi okul dönemi boyunca epey zorlar. Sık sık okulu bırakma fikrine kapılırsınız. Bu yüzden doğru üniversiteyi ve doğru bölümü tercih etmek çok önemli. Doğru tercih kendinizi  ve tercih edeceğiniz bölüm ve üniversiteyi tanımaktan geçer.

 İnternette "diş dizimi" yazıp karşınıza çıkan fotoğrafları inceleyin. Bütün dişleri tek tek belli kurallara göre muma sabitlememiz gerekiyor. Bunu yaparken hem görsel zekanız hem de el beceriniz çok önemli. Bazen dizimde bir hata olduğunu fark edersiniz ama hatanın ne olduğunu anlayamazsınız. Burda 3 boyutlu düşünme, görsel zeka önemlidir. Eğer bu konularda yetenekleriniz iyiyse pratik derslerde bir nebze daha rahat olursunuz.

Diğer yandan diş hekimliği insanla uğraşılan bir meslektir. Hastalarla yakın temasta olursunuz. Size başvuran hastalar korkuyor olabilir, şiddetli ağrısı olabilir, yaşlı ve özel ilgiye muhtaç hastalar olabilir. Bu olumsuz durumları olumlu hale getirebilmek için insan ilişkileri önemlidir. 

En önemlisi yaptığımız işi ÖZENEREK yapmaktır. Diş hekimliğini gerçekten istiyor ve seviyorsanız sizde tercih edebilirsiniz.
Sorularınız için yorum atabilirsiniz. :))


Yorumlar

  1. Merhaba !
    Öncelikle yazı için teşekkür ederim.
    Sormak istediğim bir şey vardı da . Yetenek gerektiğini , el becerisinin şart olduğunu biliyorum ama el becerisine sahip olup olmadığımı nasıl ogrenebilirim ,Bunu nasıl test edebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :)
      Yorumunuzu yeni gördüm kusura bakmayın. Okuldayken bir hocamız demişti ki dis hekimlerinin genelde ekstra bir işle ilgili yeteneği vardır. Burda yetenekten kasıt kimsenin yapamadığı bir şeyi yapmak anlamında değil. Mesela mutfakta iyisinizdir, eliniz uygundur. Ya da evde kırılan bozulan bir şeyleri tamir edebiliyorsunuzdur. El yeteneğinden kasıt bu aslında. Gözünüzde çok da büyütmeyin. Ortalama el becerisi diş hekimi olmak için yeterli bence.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diş Hekimliği Dersleri

Diş hekimliği 5 yıllık bir bölümdür. İlk 2 yıl ağırlıklı olarak temel tıp dersleri görülür. Tıbbi organik kimya, biyokimya, tıbbi biyoloji ve genetik, anatomi, fizyoloji, histoloji vb. Bu derslere ek olarak 1. sınıfta Diş morfolojisi ve manipülasyonu, 2. sınıfta Protetik diş tedavisi ve Restoratif diş tedavisi alınır. Bu dersler hem teorik hemde pratik eğitimi kapsar. Sabundan alt ön kesici diş. Diş morfoloji ve manipülasyonu dersinin teorik kısmında dişlerin morfolojik özellikleri öğrenilir. Pratik kısmında ise öğrenilen morfolojiyi sabun, alçı, mum gibi materyallerde uygulamamız istenir. Büyün yıl boyunca her dişten bolca yapılır. Eğer istenilen morfolojiyi veremezseniz telafiye kalırsınız. Aynı dişi tekrar yaparsınız. Yine de diş hekimliğinin en kolay sınıfı birinci sınıftır. Mum spatülü Modelaj spatülü İkinci sınıfta teorik dersler daha yoğundur. Aynı zamanda pratik dersler de yoğunlaşır. Laboratuvarda meslekle ilgili pratikler yapılır. Nelerdir bunlar? Örneğin pr

Diş hekimliği masraflı mıdır?

Diş hekimliği diğer bölümlere göre oldukça masraflı bir bölümdür. Birinci sınıf sabun alçı vb ucuz malzemelerle geçer. Ben 1. sınıfta toplamda 300-400 tl harcamışımdır. İkinci sınıfta hem protez hem tedavi pratiğimiz vardı. Dönem başında laboratuvarda sürekli kullandığımız mikromotor denen bir alete 400 TL vermiştik. Diş kesimleri, plastik dişlere dolgu yaparken kanal tedavisinde her türlü işlemde bu alet kullanılır. Motor bir kere alınır, bunun yanında sürekli biten malzemeler de vardır. Ölçü almak için haftada bir paket kullanılan paketi yaklaşık 15 TL civarı olan aljinant, plastik dişler, alçı ve kilosu 7-8 TL olan sert alçı vb sürekli alınması gereken bir sürü malzeme vardır. El aletleri, motora takılan frezler gibi bir sürü malzeme daha. Bu malzemeler için 2. sınıfta dönem başında yaklaşık 600-700 TL arası harcanır. Daha sonra kullanıldıkça tükenen malzemeler de haftada veya iki haftada bir alınr. Bir sene boyunca yaklaşık 1500 TL harcamışımdır diye düşünüyorum. Frezler

Diş hekimliğinde uzmanlık

Diş hekimliğinde uzmanlık yapmak için öncelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına (DUS) girmek gerekir. DUS ÖSYM tarafından yapılır. Aynı üniversite sınavı gibi puanınıza göre tercih yaparsanız ve kazandığınız üniversitenin diş hekimliği fakültesinde kadro alırsınız. Uzmanlık Ortodonti ve Ağız diş ve çene cerrahi alanlarında 4 diğer alanlarda 3 yıldır. Uzmanlık yaparken üniversitenin hastanesinde hasta bakılır aynı zamanda da teorik eğitim olur. 4-5 bin TL civarı maaş olduğunu biliyorum. Gelelim uzmanlık alanlara. Hangi bölüm ne iş yapar? Ortodonti Ortodonti düzgün sıralanmış dişler anlamına gelmektedir. Dişerin sıralanmasındaki bozuklukları önlemek, oluşan bozuklukları tedavi etmek ve mevcut durumun korunmasını hedefleyen uzmanlık dalıdır.  Ağız diş ve çene cerrahisi Dişlerin nor mal ve cerrahi çekimleri, gömülü dişlerin çekilmesi, implantların yerleştirilmesi, çene kist ve tümörlerinin teşhis ve tedavisi, protetik tedavi öncesi cerrahi operasyonlar, çene ve yüz kırıkları